Fødselsdag. Fødselsdagssange skal der til, og du vil gerne bidrage med sådan en sang. Der er bare lige det, at sangen skal skrives og komponeres. 

Fødselsdagssange generelt skal ikke være for lange eller for korte, og budskabet skal være klart – der er én, der fylder år – og det skal fejres med manér.

Flag symboliserer fødselsdag.Fødselsdagsange fra A til Z

Hvordan kaster du dig ud i de mange muligheder, der er for fødselsdagssange?

Hvis du er typen, der gerne selv vil komponere fødselsdagssange, skal du kunne rime. Dertil skal du have valgt en melodi passende til en fødselsdag, som du kan rime efter. En måde at komme i gang på, er at liste alfabetet op. Derefter går du til en idégenerering på bogstaver, der kan lede dig hen på valget af den melodi, der passer til den fødselsdag, du skal til.

Du kan også vælge sange, som alle kender i forvejen, hvis du synes, at det er nemmere.

Klassiske sange og melodier til fødselsdag

Nedenfor er listet nogle af de melodier, der er forholdsvis lette at rime på, når det kommer til fødselsdage – samt hvilke sange de fleste kender melodien på. Når der fyldes år, er det vigtigt at så mange som muligt kan melodien. Hvis du vil hjælpe dig selv, vælg da en allerede kendt melodi brugt ved tidligere fødselsdagssange.

  • I dag er det Oles…..: Kender de fleste.
  • Hip Hurra det min fødselsdag: var Tommy Seebachs bud på en fødselsdagssang. Den er noget hurtig – men omkvædet kan kopieres direkte ind, hvis du vil skrive som om fødselaren selv havde komponeret en sang til sin store dag.
  • Ida har fødselsdag: Ida har fødselsdag og det har hun jo – og det er i dag’ Hvorefter man vælger et antal instrumenter, gæsterne skal udtrykke og ’synge’ omkvædet ved hjælp af. Det er en af de mere traditionelle fødselsdagssange men er sjov, da fødselaren må vælge instrumenter og måske skal op at stå for at demonstrere, hvordan man trommer, fløjter eller noget helt tredje.

Fødselsdagssange, der er skrevet af andre

Sæt fødselarens navn ind i de kendte fødselsdagssangeEn anden mulighed er at få andre til at komponere din sang. Det kan du gøre på to måder:

  1. Find en allerede skrevet sang. Hvis teksten ikke er for personlig, kan du skifte vedkommendes navn ud og indsætte fødselarens.
  2. Hvis du derimod skal skrive en personlig sang, men ikke selv er for god til at rime, kan du få andre til at skrive din sang. Du skal dog være forberedt og komme med så mange inputs som muligt om den, der har fødselsdag. På den måde får du skrevet en sang, der passer til en god melodi.

Andre indslag:

Du kan på utraditionel vis komme med et andet indslag end en fødselsdagssang. Det kan være, du selv vil optræde med noget eller booke en udefra til at lave spas eller ligefrem holde en tale.

Her finder du links, som alle handler om fødselsdag