Det er forår og tid for konfirmation i Danmark. Er man inviteret med som gæst er det en god skik at medbringe en konfirmationssang – men det kan være svært selv at komponere netop sådan én.

En konfirmationssang skal bringe glæde og god stemning – både hos konfirmanden og alle gæsterne – så giv dig hellere god tid til at få de rette linjer helt på plads.

Sangskriveren

Hyr en sangskriver til din konfirmationssangHvis du ikke har lyst til at skrive din konfirmationssang selv, kan du opsøge en professionel sangskriver og fortælle hvilken sang, du rigtig godt kan lide og gerne vil udtrykke noget med.

Du skal blot være klar over følgende:

 1. Hvilke emner skal din konfirmationssang indeholde?
 2. Hvilken melodi er passende til en konfirmation?
 3. Hvor lang skal en konfirmationssang være?
 4. Hvad er mit budskab til konfirmanden?

Sætter du dig ned og tænker over disse punkter, kan det være en god idé skriftligt at indvie sangskriveren i dine overvejelser. Du skal tænke på, at sangskriveren måske ikke kender konfirmanden, så for at personliggøre din sang, bør du komme med så meget info som muligt.

Passende indhold i en konfirmationssang?

Konfirmandens hobbyer er altid godt indhold i en konfirmationssang. Derved skriver man om, hvilke præstationer konfirmanden har udøvet, og hvad han/hun er god til. Dernæst kan det være ros i form af hjælp, man har modtaget fra konfirmanden eller en hjælp konfirmanden har givet andre.

Det kan også være små anekdoter fra konfirmandens barndom eller sjove episoder, konfirmanden har fundet på eller været en del af. Konfirmationsalderen kan være en skrøbelig alder, så pas på med, hvilken tone du bruger, og hvilke historier du vil udsætte konfirmanden og dennes familien for på hans/hendes store dag.

Hvilken melodi til min konfirmationssang?

Det kan være en melodi, der er oppe i tiden som konfirmanden kan nikke genkendende til. Men det kan også være gode gamle klassiske festsange alle i selskabet kan synge med på. Det er ofte en fordel, at vælge en melodi alle kender, da der derved er størst mulighed for at alle kan synge med i højt humør.

De klassiske melodier er fx:

 • I en kælder sort som kul
 • Jeg en gård mig bygge vil
 • Se den lille kattekilling

Hvem skal medbringe en konfirmationssang?

Din relation til konfirmanden afgør, om du bør skrive en sang og vigtigheden af indholdet i den. Tæt familie så som bedsteforældre, forældre og søskende komponerer som regel sange eller afholder taler og indslag. Hvis du ikke føler dig specielt tæt med konfirmanden, skal du ikke skrive en sang til lejligheden.

Sangens budskab

De fleste ønsker tillykke og god vind fremover samt stiller sig til rådighed for konfirmanden i fremtiden. Det at blive konfirmeret er jo som bekendt at træde ind i de voksnes rækker. Derfor er en konfirmationssang, tale eller indslag på sin vis en guideline til konfirmanden – hvad hun eller han skal vare sig på i fremtiden.

’Nonfirmation’ – Konfirmation uden konfirmationssang?

Du kan sagtens skrive en sang til en non firmationI dag er der flere og flere, der vælger ikke at blive konfirmeret. I stedet afholdes en ’nonfirmation.’ Det vil sige en konfirmation uden kirkelig og religiøs inddragelse.

Festen kan således godt være den samme som ved en almindelig konfirmation, og de samme regler gælder også her for en konfirmationssang. ’Non-firmation’ er blevet moderne i stedet for en traditionel konfirmation, men derved kan man alligevel godt komponere en konfirmationssang og måske omdøde den til ’nonfirmationssang’.

Her er links til flere konfirmationsideer

 • Se en portal kun omhandlende konfirmation: Konfirmationsportalen
 • Du kan også blive inspireret til flere sange og se Kim Larsens bud på en konfirmationssang: Sangtekster og festsange
 • Her kan du booke én til at skrive din sang til konfirmation: Sangpoeten
 • Hvis du hellere vil skrive en tale i stedet for en sang, så kig her: Skriv en tale