Til fest hører festmad. Sådan har madkulturen eller festkulturen efterhånden slået det fast med tykke søm. Når man inviteres til fest, forventer man at få lækker mad – hvad enten arrangøren har valgt at lave den selv eller bestilt mad ud af huset.

Når nu dette er essensen til festen, er det selvfølgelig også vigtigt, at det smager fantastisk. Der er mange ting at overveje, og netop derfor er der her samlet en guide, så du kan stå for den perfekte festmad. Hvad enten du selv har mod på at gå i krig med det, eller det skal være mad ud af huset.

Idéer til festmad

  • Lad festmaden være thailandskGeografiske steder: et klassisk og suverænt tema til festmaden er at vælge international mad. Vælg f.eks. at din festmad udelukkende skal være italiensk, thai eller græsk (hvis du vælger mad ud af huset, behøver du jo ikke kun at få leveret fra ét sted). Det giver en god helhed i festmaden, at retterne udspringer fra den samme madkultur, og desuden kan det også være spændende for gæsterne. Alternativt kan man også vælge at servere mad fra det danske eller nordiske køkken med danske råvarer og retter. Det behøver bestemt ikke at være kedeligt.
  • Råvaretema: varen kan f.eks. være fisk – så derfor har vi et gennemgående alt-godt-fra-havet-tema. Det er super lækkert at opdage, hvor varieret og hvor vidunderlige fiskeretter kan være. Det kan også være vegetartema – igen er det spændende at opleve, hvor lækker mad, man kan lave uden kød. Pandekagetema som festmad er et andet bud – pandekager til hver ret, f.eks. laks og spinat i pandekage til forret, grove pandekager med noget kødfyld til hovedret og noget sødt i pandekagerne til dessert. Et tema af den slags er en god og velsmagende oplevelse for gæsterne.
  • Koldt bord: lav alle retterne kolde. Det giver til tider en større smagsoplevelse, og man føler sig ikke så oppustet bagefter. Festmad kan f.eks. være et smørrebrødsbord – det er sjovt, og alle er i bund og grund vilde med det. Så det er bare frem med ideerne. Husk at mange slagtere og supermarkeder også har mad ud af huset.
  • Natmad er en del af festmad og derfor kan du lave et ostebord til natmadNatmad: hvad enten det skal bruges som skrub-af-mad eller som forstærkning til endnu et par timers dans, er natmad en fremragende idé. Det er traditionelt at servere pizza, hotdogs eller lignende til natmad hvilket altid hitter. Men overrask gæsterne og gør en lille ekstra indsat og servér f.eks. en stor omgang chili con carne, lasagne eller små frikadeller. Ellers er et ostebord også særligt velkomment så sent på aftenen. Drop ostebordet som dessert og gem det til natmaden.
  • Brunch: røræg, bacon, amerikanske pandekager, nybagt brød, lufttørret skinke med melon, sprød mysli med græsk yoghurt, croissanter, brie, chorizopølse, kaffe, juice, frugtsalat, pastasalat, lakseruller, muffins, smoothie, lun leverpostej, kanelsnegle, bagels, marmelade, tærter. Behøver der siges mere? Brunch er himmelsk… også som festmad, og alle gæsterne er vilde med det. Det kan faktisk godt lade sig gøre at få caféer til at levere mad ud af huset i form af brunch.

Dette er kun forslag til festmad, og det mest oplagte er selvfølgelig at lave din egen variant af det, f.eks. blande idéerne sammen; italiensk brunch eller thailandsk vegetarmad.

Hvis du bestiller mad ud af huset og vil blande nationerne, kunne du jo vælge at bestille 20 kuverter det ene sted og 20 det andet, hvis du har brug for 40 kuverter i alt. Der er kun tilbage at bruge sin fantasi.

Festmad kan være en buffet.  Festmad kan være inspireret af en nylig rejse.  Festmad kan være både kold og varm.

Links til forskellige slags mad og mad ud af huset:

  • Hvis du vælger selv at lave maden til din fest, han du hente inspiration her.
  • I denne kategori finder du lækre og nemme opskrifter, som er velegnede til fester. Festmad er ikke nødvendigvis vanskeligere at lave end almindelig mad. Her kan du lære, hvordan du nemt kan lave festmad om til en sundere udgave, som stadig er velsmagende: slank og sund mad.
  • Festmad kan med fordel bestilles online, hvis du søger billig mad. Her er en god side, hvor man kan bestille anderledes og god festmad: smageriet.dk
  • Du kan også vælge at leje en kok. Et koncept, hvor du kan sikre dine gæster en madoplevelse i et tæt samarbejde med en professionel kok, der virkeligt ynder at arbejde med gode råvarer og i samarbejde med dig kreere flotte, velsmagende og kreative smagsoplevelser for dine gæster, læs mere her lej en kok