Du skal holde fest, og du skal have noget festmusik. Det lyder jo egentlig meget nemt, for så skal det vel bare bestilles? Det er faktisk ikke så let, som det lyder, for der er i virkeligheden utroligt mange ting, der skal tages i betragtning, når der skal vælges festmusikere.

Derfor er her en lille guide til valg af festmusik, så du kan holde en perfekt fest med enestående festmusikere, der skaber den helt rigtige stemning og gør din og dine gæsters aften uforglemmelig.

Festmusikkens facetter

Tænk over hvilken slags festmusik du vil haveFestmusik er en essentiel del af enhver fest – man kan simpelthen ikke holde fest uden musik. Men musik er ikke bare musik. For festmusik og festmusikere er utroligt forskellige. Det vigtigste ved musikken er selvfølgelig, at du kan lide den, men også at den passer til anledningen og til den stemning, du ønsker at skabe.

Derfor er første led i valget af festmusik, hvilken slags musik, du ønsker:

 • Genre: Genren er med til at bestemme stemningen til din fest. Skal det være pop, rock, salsa, jazz, country eller dansktop?
 • Noget vi kender eller originalitet: Skal banden spille kendte sange eller skal de spille deres egne numre? Hvis du ønsker kendte numre, skal du også gøre op med dig selv, hvilke det skal være – 80’er hits, nye hits, danske hits, Beatles-musik eller bare alle tiders dejlige hits?
 • Skal det være instrumentalmusik eller musik med vokal? Instrumentalmusik bruges typisk som dinnermusik, dvs. musik, der kan spilles under middagen. Dette kan være usædvanligt stemningsfyldt og giver en hyggelig middag. Hvis musikken til gengæld er tiltænkt dansegulvet, er musik med vokal derimod ideelt. Folk synger med, og det sætter gang i danseskoene.
 • Mix: Nogle festmusikere kan overtales til at skifte mellem dansemusik og dinnermusik.

Festmusikere eller festmusik?

Nu har du valgt, hvordan selve musikken skal lyde, men når man skal have den rigtige stemning frem, er det faktisk også utroligt vigtigt, hvad festmusikerne udstråler. Her er en række punkter, man bør overveje før sit valg:

 • Enkeltmand eller band: Enkeltmandsmusikken kan være intim og altså meget hyggelig, mens musikken bliver mere nuanceret og har mere dybde, hvis det er et band.
 • Enkeltmanden: er ideel, hvis man ønsker dinnermusik – her er en ”hyggepianist” eller en talentfuld saxofonspiller meget smukt.
 • DJ: Er du ikke til liveband eller livemusik eller har du ikke plads til et band med instrumenter? Det er der også råd for. En DJ fylder ikke meget, men kan lave lige så meget lyd og musik. En DJ er perfekt, hvis man vil lægge meget vægt på kendte sange og få folk på dansegulvet i en fart.
 • Jukeboks: Et andet alternativ, hvis pladsen ikke er til et band, er jukeboksen. En jukeboks kan lejes forholdvis billigt og sangene lyder præcis, som man huskede dem. Den fylder ikke meget. En jukeboks sætter gang i bentøjet. Og sidst, men ikke mindst kan gæsterne selv være medbestemmende til hvilken festmusik og dermed også hvilken stemning, der skal være. Altså det sikre valg hvis gæsterne skal kunne lide musikken.
 • PC: Det billige alternativ til jukeboksen er selvfølgelig en pc med musik på. Den fungerer godt og fylder ingenting. Der kan laves en playliste, så alle ikke skifter musik hele tiden. Den spiller bare stille i baggrund til maden og til dansen skrues der max op.
 • Festmusikernes optræden: Man skal gøre op med sig selv, hvilken rolle man ønsker festmusikernes skal spille til festen. Skal de være en del af festen ved at udbringe skål, snakke og joke mellem numrene? Dette er en nem måde både at få musik og underholdning til festen. Eller skal de udelukkende levere det musikalske indslag?

Syng-selv-festmusik

Du kan også lade dine gæster være festmusikereKARAOKE!

En sikker vinder, hvis gæsterne selv skal komme med det musikalske (eller knap så musikalske) indslag. Karaoke er selvfølgelig mere underholdning, end det er reel festmusik, men det er hylende morsomt at lade gæsterne være festmusikerne selv. Lej et karaokeanlæg og lad gæsterne synge deres yndlingshits – måske efter et par drinks eller 3 (eller 4) og få et godt grin.

Links til festsange og festmusik:

 • Skal du holde fest? Og mangler du et musikalsk indslag? festmusik der kan sparke gang i tingene? Så læs trygt videre her på charliedee.dk
 • Skal det være festmusik, eller dinnermusik så kan du finde god info på denne side Live Dinnermusik
 • Du kan få tilsendt tilbud fra musikere på denne side: 123festmusik.dk

Har du andre links til god festmusik, så skriv en e-mail og fortæl os om det, hvad enten det er en gratis service eller betalte services.

Festmusik i alverden afskygninger og forskellige festmusikere – hvad end det bliver, ønskes I en rigtig god fest!