Mangler du et startspark til at skrive fantastiske festsange? Så er du kommet til det rigtige sted. Her kan du finde tips og inspiration til at skrive festlige og melodiske festsange – lige meget, hvor langt du er kommet, og hvordan din festsang skal være.

Kom godt i gang med dine festsange

Festsange er perfekt underholdning, og det er en af de oplevelser, gæsterne tager med sig hjem efter en fest. Men, men, men det er selvfølgelig ikke lige så let, som man kunne ønske sig. Det kan være ret svært at skrive en festsang, som faktisk både er god og sangbar.

Derfor er her samlet en række tips til, hvordan man kommer i gang med sangskrivningen:

  • Brainstorming. Skriv alt, hvad du kommer i tanke om, når du tænker på festens hovedpersoner.
  • Find en rød tråd, som f.eks. opfølges i hvert omkvæd af din festsang.
  • Melodien vælges. Udover at det selvfølgelig skal være en sang, du synes er god, er der visse krav: Det skal være en, alle kender. Det skal være en let sang. Sangen stemning skal passe til anledning og tekst.
  • Teksten skal være både personlig og sjov.
  • Brug gerne hverdagstale/slang.
  • Teksten skal have de rigtige antal stavelser (ellers ender hver linje i en skrækkelig mumlen og forvirring).
  • Brug hovedpersonens navn, anledningen, datoen for festen, feststed.
  • Brug episoder og dele fra hovedpersonens liv (hobbyer, barndom, særtræk, gode historier, oplevelser, familie og venner).

Sjove idéer til din festsang

Dine festsange kan også laves til små sanglegeHvis ikke der kommer nogle sjove idéer ud af brainstormingen, eller du bare gerne vil lave noget anderledes til festen, så kan man også lave en slags sangleg. Der findes flere forskellige sanglege til festen, der kan peppe stemningen op:

Kend dine gæster: Vælg en almen kendt og god sang. Skriv derefter ud for hver linje hvem, der skal rejse sig og synge. Resten sidder ned.

 

Alle mænd: Alle sømænd er glade for piger;
Alle kvinder: men min skat, du kan stole på mig.
Alle med sort undertøj: Det er fuldstændig sandt, når jeg siger,
Alle der har gået til ridning: at mit hjerte kun banker for dig!
Alle: Og lidt for Susanne, Birgitte og Hanne, og Tove og Anne, og Lizzie og Kis. Foruden Agnete, Elisa og Grethe, og Annemerete, og Molly og Lis!

…osv. osv. osv.

Manderokade:

Lad en lille sang på en 5-6 linjer gå rundt, der handler om at mændene skal tage sin tallerken og sit glas og rykke sig et bestemt antal pladser. Skriv 4-5 små sange om det eller involver også kvinderne og lad sangene gå rundt i løbet af festen. En forrygende måde at skifte borddame på og lære hinanden bedre at kende.

Det er ikke så svært at skrive sine egne festsange, når man bare har lysten. Så nu er det bare frem med fantasien og blyanten og lave et brag af en festsang.

Links til festsange: